Michael Schwarz, zoon van vader Hans, is hoofd wijnmaker en baas van hun familie wijnbedrijf. Doordat oud-slager Hans de druiven met koel busjes van het veld naar de pers wist te brengen, maakte hij al snel de beste Zweigelt van Oostenrijk. Dat zijn grote voetsporen om in te treden, zou je denken... Maar gelukkig heeft de ruim twee meter lange Micheal daar geen problemen mee. Samen met zijn vader innoveert hij Weingut Schwartz. Ze maken tegenwoordig zowel speciale, ik mag wel zeggen wereldse- als toegankelijke- cuvées. En zoals sommige wijnmakers koningen van het terroir zijn, is Micheal toch wel in het bijzonder koning van het houten vat. Uit iedere uithoek van de wereld shopt hij eikenhouten vaten, leert hun karakters kennen en weet zo de perfecte blend per wijn samen te stellen. Hoewel een houten vat in theorie identiek zou moeten zijn, geeft elk vat toch andere eigenschappen aan de wijn. Hier speelt hij graag mee en een rondje met hem door zijn kelder is uitzonderlijk leerzaam. Ik kan er uren met hem over praten. Weingut Schwarz ligt in Burgenland en op steenworp afstand van de Hongaarse grens. Een grens die zeker in de nacht streng wordt bewaakt door de vreemdelingenpolitie. Toen Micheal en ik na een diner (en veel wijn) besloten de benenwagen naar huis te nemen, schenen er ineens een paar felle zaklampen in ons gezicht. Uw importeur deed het spontaan in zijn broek. Ik zag mezelf al in een cel liggen. Gelukkig redde Micheal ons met de woorden: “No no, no refugee… just a winemaker too drunk to drive”. x